Compostera - toalett
CompostEra passar såväl till villor och sommarstugor som till separat bastustuga vid badstranden.

Unik toalett vill bryta WC-trenden

MiljöEfter flera års vidareutveckling lanseras den i särklass miljövänligaste toaletten CompostEra, nu ännu mer attraktiv för användare. Med smart design och ny teknik tar toaletten upp kampen med WC och andra konkurrenter.

CompostEra är framtagen av KTH- och MIT-ingenjören Carl Lindström. CompostEra är snyggt designad, tystlåten och tar liten plats. Den revolutionerande toaletten är alltid helt luktfri då hela badrummet ventileras via toalettstolen. Genom så kallad sluten långtidskompostering använder CompostEra inte vatten som en traditionell spoltoalett utan håller sig ren och luktfri tack vare en smart designad toalettstol.

Behöver inget tillstånd

CompostEra passar såväl till villor och sommarstugor som till separat bastustuga vid badstranden. Eftersom toaletten saknar utsläpp så krävs inga tillstånd vilket gör den idealisk för de nya Attefallshusen på marknaden.

– Med ROT-avdrag blir installationen billigare och underhållet av toaletten kan även bekostas via RUT-avdrag, något som allt fler inser fördelen av, säger Carl.

En helt luktfri toalett

CompostEra är till skillnad från en vanlig WC helt luktfri. Med konstant ventilation ner i stolen är badrummet alltid luktfritt. Med CompostEra behövs ingen badrumsventilation då toaletten drar ur både fukt och lukt automatiskt. Processtanken krymper avfallet till 1-2 procent av det tillsatta så tanken behöver inte tömmas på 40 år. En koncentrerad luktfri och bakteriefri näringsvätska samlas upp och är direkt användbar i exempelvis trädgården, den bästa växtnäring vi kan få med både makro- och mikronärsalter.

– CompostEra är bekvämare att använda än en vanlig spoltoalett. Ingen vattenanslutning behövs eftersom den inte behöver spolas. Med en uppvärmd toalettsits behöver man heller inte sätta oss på en kall toalett. Nattetid kommer den inbyggda LED-lampan till god hand då du slipper tända ljuset i badrummet, säger Carl.

Kostnadsmässigt är CompostEra ungefär en tredjedel billigare jämfört med ett traditionellt WC-system, något som är intressant för husägare och kanske lockar extra mycket till sommarstugan eller Attefallshuset.

Nackdelar med WC och mulltoaletter

Det finns ett antal problem med våra WC och avlopp; stor vattenförbrukning, hög kostnad, lukt i badrummet. Vidare kan spoltoaletten i sommarstugan frysa, sättas igen och en vit porslinsyta ser ofta allt annat än ren ut om vattnet har mineraler och rost, som bildar avsättningar. Den traditionella toaletten kräver även en avloppsinstallation som normalt kostar mellan 150 000 till 250 000 kronor.

Mindre mulltoaletter är ofta för stora för ett badrum och för små för att fungera samt att kompostering kräver minst en kubikmeter för att inte skapa otrevlig skötsel och underhållsproblem, säger Carl Lindström.

Besök www.compostera.se för att läsa mer om CompostEra och dess fördelar jämfört med vanliga spol- och mulltoaletter.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se