Tjejvättern motionslopp tjejer
Loppet är en del av Tjejklassikern som innefattar fyra olika motionslopp, Foto: Micke Fransson

Tjejvättern, en folkfest på cykel

TräningVarje sommar samlas över 30 000 cykelsugna i Motala för de olika vätternloppen som arrangeras. Du kan välja mellan den traditionella Vätternrundan, Halvvättern, Tjejvättern och Vätterntriathlon. Under Tjejvättern samlas tjejer i alla åldrar för en heldag med motion och många skratt.

Tjejvättern är ett motionslopp som endast är för tjejer. Loppet startades 1991 under ”tjejvågen”, samtidigt som flera av de andra motionsloppen för tjejer. Efterfrågan var stor efter motionslopp som riktade sig mot tjejer och detta gav upphov till en rad motionslopp och en ny klassiker endast för tjejer, Tjejklassikern. Tusentals tjejer som samlas för att cykla, simma, springa och åka skidor skapar en unik stämning.

En del av Tjejklassikern

Loppet är en del av Tjejklassikern som innefattar fyra olika motionslopp, Vansbro tjejsim, Lidingö tjejlopp samt något av skidloppen, Kristinaloppet, Tjejvasan eller Kortvasan. Du kan starta med valfritt lopp men måste genomföra alla fyra under ett år. Alla lopp inom tjejklassikern är en tredjedel av de ordinarie klassikerloppen, vilket öppnar upp möjligheten för fler att vara med.

Start och mål i Motala

Den 7 juni i år cyklar nästan 7000 tjejer de 10 milen runt en naturskön bana. Både start och målgång sker i Motala. Bansträckningen går söderut via Vadstena över Omberg för att sedan vända tillbaka mot Motala. Starten sker gruppvis med 70 cyklister varannan minut tills alla tjejerna är på väg.

Starten av Tjejvättern i Motala
Starten i Motala, Foto: Micke Fransson

Du kan cykla i din takt och runt om banan finns det flera depåstationer med både cykelservice, massage, sjukvård samt mat och dryck. Målgången sker i den vackra stadsparken vid vattnet. Efter målgången bjuds alla deltagare på god mat och dryck i Motala Convention Center.

– Det är oftast bra väder under loppet och då är hela stadsparken full av glada tjejer som tagits sig runt den fina banan, säger Eva-Lena Frick VD för Vätternrundan.

Ladda upp med Vätternlägret

Även om Tjejvättern inte är ett tävlingslopp där målet är så bra tid som möjligt så kan det vara bra att förbereda sig inför de tio milen. För säkerheten är det viktigt att du har bra koll på trafikregler och hur man cyklar på ett säkert sätt. Under lägret får du dessutom massor av förslag för dina träningsförberedelser samt tips på bra utrustning.

Tillsammans med andra cykelintresserade får du extra inspiration och motivation inför loppet. Efter lägret har du massvis med tips och råd som du kan använda i din individuella träningsuppladdning.

Motionslopp för alla åldrar

Depåstopp i Broghamn
Depåstopp i Broghamn, Foto: Micke Fransson

De som deltar i Tjejvättern gör det ofta tillsammans med väninnor och ser det inte som en tävling. Målet är att oftast att få uppleva gemenskapen och det sociala i ett motionslopp som Tjejvättern. Det är en stor spridning i ålder bland deltagarna och det varierar från 15 år upp till 85 år.

Tjejvättern arrangeras precis som de andra vätternloppen av den ideela idrottsföreningen Motala AIF och ett flertal olika partners. Är du intresserad av att delta i Tjejvättern eller något av de andra loppen så kan du läsa mer på www.vatternrundan.se

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se