Nordiska Yogainstitutet - Yoga & viryayoga
Med ett österländskt ursprung medföljer mycket andlighet och spirituellt tankesätt till yogan.

Svensk yoga med skonsamma rörelser

HälsaYoga under lång tid frestar på både leder och muskler, och kan precis som annan träning leda till värk och skador om man inte utövar den skonsamt. En yogaform som fokuserar på just hälsosamma rörelsemönster är Viryayoga. Kroppen stärks inifrån genom både fysisk och psykisk kraft.

Viryayogan är en typ av Hathayoga, alltså en fysisk yoga där man rör sig från en position till en annan utan att vila i ett dynamiskt flöde. Med enkla och ständigt återkommande moduler passar Viryayoga såväl för nybörjaren som den avancerade yogautövaren. Yogaformen fokuserar på hur kroppen kan röra sig så skonsamt som möjligt med målet att man ska kunna yoga hela livet utan skador.

Viryayogans 4 grundstenar
 • Tio moduler: 
  • Uppvärmning
  • Solhälsningar
  • Stående positioner
  • Balans
  • Armbalanser och magstärkande asanor
  • Höftöppnare
  • Bakåtböjningar
  • Framåtfällningar
  • Avslutande
  • Avslappning
 • Biomekanik: hälsosam rörelselära.
 • Filosofi: stärkande tankefrön.
 • Glädje, eller: ”kom som som du är”.

– Viryayogan tar hänsyn till våra leder och muskler och bygger upp kroppen sakta men säkert för att undvika yogaskador. Vi har skapat en yoga som är lätt att ta till sig även som nybörjare med återkommande moduler, säger Josephine Selander som utvecklat Viryayogan tillsammans med naprapaten Malin Flinck på Nordiska Yogainstitutet.

Färdiga moduler i alla klasser

Viryayogans 10 klara moduler innehåller många varierade asanor. Alla viryaklasser innehåller till exempel alltid någon slags solhälsning, armbalans, bakåtböjning och framåtfällning.

Variationen är viktig i Viryayogan för att man ska utvecklas i olika asanor, även de man kanske inte är så bra på. De färdiga modulerna finns också för att Viryayogan ska anpassas efter yogautövarna själva och inte den yogalärare som leder klassen.

– Vi har valt att göra Viryayogan så pass systematisk med färdiga moduler just för att vi vill att man ska veta ungefär vad som kommer att ske under en klass. Då blir det inte heller yogaläraren personliga favoriter som undervisas eftersom risken är stor att klassen då blir ganska enformig, berättar Josephine.

Kraft, energi och entusiasm

Trots att Viryayogan är mer systematiserad än många andra yogaformer är filosofin ändå en viktig del i utövandet. Med det österländska ursprunget medföljer mycket andlighet och spirituella tankesätt till yogan.

Viryayoga innehåller alltid en presentation av ett filosofiskt tema, samt att man fokuserar på den glädje som finns i yogans budskap. Ordet virya står för kraft, energi och entusiasm.

Grundtanken är att man ska få kraft inifrån rent fysiskt genom att vara skonsam och ta hänsyn till kroppens leder och muskler. Kraften kommer också ifrån vad grundarna valt att kalla för empowerment, alltså hur man stärker sig själv inifrån med entusiasm vilket härstammar från yogans grundfilosofi.

Utbildningar och kurser

Nordiska Yogainstitutet - Yoga
Ordet virya står för kraft, energi och entusiasm.
Nordiska Yogainstitutet utbildar instruktörer i Viryayoga men har även olika påbyggnadskurser. De anordnar också yogaresor för privatpersoner där såväl nybörjare som avancerade yogautövare kan delta.

En nyhet som Nordiska Yogainstitutet kommer att börja anordna utbildningar i är Rehabyoga. Med ett stort team av sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kunniga yogalärare har de utvecklat en rehabiliterande yoga för de som varit med om skador, olyckor eller lider av kroniska sjukdomar. Utbildningen börjar i februari 2015.

www.nordiskyoga.se kan du läsa mer om Viryayoga och Rehabyoga, anmäla dig till utbildningar och se hela kalendern för alla yogaresor Nordisk Yoga anordnar under året. Här kan du även se var du kan testa klasser i Viryayoga.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se