Fika med mig - samtalsstöd över en fika
Med samtalsstöd hjälper Lotta personer vända det tråkiga och jobbiga som varit till något bra för att komma vidare i livet.

Samtalsstöd över en fika hjälper mot känslan av ensamhet

Psykisk hälsaEfter att själv känt sig mycket ensam under perioder av sitt liv startade Lotta Christiansson företaget Fika med mig. Hon hjälper varje dag ensamma människor i olika skeenden av livet att få någon att prata med, vara ett sällskap, bearbeta sorg och andra former av nedstämdhet för att se det positiva i det negativa.

Allt började när hon själv var deprimerad och känslan av ensamhet blev överväldigande efter att hennes mamma gått bort. De hade ett mycket nära förhållande och ensamheten försatte henne i en depression. Hon fick då hjälp från oväntat håll när hon under en dag fikade tillsammans med en granne. Hennes granne hade själv förlorat sin mamma två år tidigare och kunde förstå hennes känslor på ett unikt sätt.

Samtalsstöd över en fika

Lotta startade flera år senare Fika med mig som är en unik samtalsstödstjänst för ensamma människor som behöver någon att prata med. När företaget startades trodde hon att det var framförallt äldre som var i behov av sällskap och interaktion men det har visat sig att ensamheten är vanlig i alla åldrar, även om behoven ser lite olika ut. Man behöver inte vara ensam för att känna sig ensam, menar Lotta, vilket är viktigt att inse.

-De lite yngre behöver oftast något jag brukar kalla för en jourhavande kompis till skillnad från de äldre som helt enkelt behöver sällskap, säger Lotta.

För den som behöver samtalsstöd finns det ett par olika alternativ. Frivilligorganisationer så som Stadsmissionen och Svenska Kyrkan erbjuder stöd men det är inte alltid så enkelt att ta steget. Att få hjälp av en terapeut eller psykolog är väldigt bra men medför ofta långa väntetider.

-När jag skilde mig så saknade jag någon att prata med som visste vad jag gick igenom. Ingen av mina vänner hade skilt sig och de kunde inte förstå hur jag kände mig, säger Lotta.
-Jag har även fått samma reaktion från mina kunder, de vill att man skall prata ur egen erfarenhet, åtminstone till viss del, fortsätter Lotta.

Så går det till

Ett första möte sker vanligtvis över en fika eller under en promenad men det är personen som bestämmer hur vårt möte ska se ut. Det kan även vara att tillsammans gå och bowla, spela boule eller någon annan aktivitet.

De allra flesta vill prata under flera tillfällen och Lotta har därför samtalserbjudande med tre, fem eller sju timmar. I alla ”paket”-tjänster ingår även en liten överraskning. Det kan t.ex. vara ett besök på golfbanan för personen som alltid pratat om golf men inte vågat pröva. Samtalsstöd vid aktiva möten är dessutom RUT-berättigat som omvårdnad.

Få tillbaka glädjen i livet

Lotta Christiansson
Lotta Christiansson
När livet är som allra mörkast är det viktigt att ha någon som hjälper en att se mer positivt på saker som händer. Med samtalsstöd hjälper Lotta personer vända det tråkiga och jobbiga som varit till något bra för att komma vidare i livet.

-När jag för några månader sedan ramlade och föll illa så målade jag världen väldigt grå. Det var inte förrän min son såg en bild från min olycka där mitt huvud låg alldeles intill ett trappsteg med stålkant som jag förstod vilken tur jag haft, avslutar Lotta.

Behöver personen mer hjälp eller professionell hjälp så hjälper Lotta alltid personen vidare till rätt instans. I vissa fall räcker inte den här typen av samtalsstöd och det är då viktigt att man får rätt hjälp. Vill du veta mer om Lotta, samtalsstöd och Fika med mig så kan du besöka www.fikamedmig.se

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se