Probi - Probiotiska livsmedel
Probiotika är levande mikroorganismer som har en positiv effekt på hälsan.

Ökat välmående med probiotika

KostMed dagens sterila miljöer och hektiska livsstil har vi svårt att få i oss de nyttiga bakterierna som kan främja vår hälsa på flera sätt. Produkter med probiotika, alltså bakterier, är därför ett hälsosamt val för alla som vill få en mer välmående kropp på en naturlig väg.

Probiotika är levande mikroorganismer som har en positiv effekt på hälsan. Till skillnad från tidigare i människans historia får vi idag inte i oss de goda bakterierna på samma sätt som vi fått naturligt genom kosten.

Varje människa bär på mellan en till två kilo bakterier i kroppen. Genom forskning har man kunnat visa att goda bakterier normaliserar tarmfloran och gör magen mer tålig mot skadliga bakterier. Företaget Probi har utvecklat produkter som innehåller just probiotika eftersom forskning på området har visat på positiva effekter på hälsan.

Kliniska studier visade på probiotikans effekt

Under 1980-talet genomfördes forskning på både Lunds och Malmös Universitetssjukhus, som visade ett samband mellan god bakterieflora i magen och snabbare återhämtning efter bukoperationer. Utifrån dessa forskningsresultat utvecklades företaget Probi för att erbjuda konsumenter produkter som innehöll just probiotika.

Probi har sedan sitt ursprung fortsatt med forskningen om probiotikas påverkan på kroppen. I sina kliniska studier har man funnit att bakterierna har god effekt på magbesvär som IBS genom att minska både magsmärta, uppblåsthet och andra symptom. Probis kliniska studier har även visat att probiotika är gynnsamt för immunförsvaret.

Finns i både livsmedel och tillskott

Probi - Probiotika
Gynnsamt för immunförsvaret.

För att göra probiotika så lättillgängligt som möjligt har Probi utvecklat flera olika slags produkter. Dels finns ProViva, en fruktdryck med tillsatt probiotika, för dig som föredrar att få i dig de goda bakterierna i den dagliga kosten. ProViva finns i de flesta livsmedelsbutiker.

ProViva finns i flertalet olika smakkombinationer för att passa alla smaker. I fruktdrycken har man tillsatt lite socker eftersom det gör att de goda bakterierna trivs extra bra. Nu finns även ProViva sötat med det naturliga sötningsmedlet stevia, för dig som vill minska på sockret men ändå få i dig probiotika på ett enkelt sätt varje dag.

Probiotika finns även som kosttillskott i form av kapslar som löses upp i magen. Tillskottet finns i två olika varianter, Probi Mage för magen och Probi Frisk för immunsystemet, och går att hitta på ditt närmsta apotek.

Forskar vidare inom spännande områden

Eftersom Probi i grunden är ett forskningsbolag fortsätter de att bedriva forskning inom flertalet spännande områden. Till exempel studerar de om probiotika kan öka kroppens näringsupptag av vitaminer och mineraler.

Probi studerar även eventuella samband mellan probiotika och metabola sjukdomar som diabetes typ 2 och fetma. Det finns till exempel forskning som tyder på att bakteriesammansättningen i magen skulle kunna ha en effekt på kroppens insulinresistens.

Om du vill veta mer om Probi, dess produkter och företagets forskning, besök www.probi.se.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se