Get Somnus - Snarkning & Sömnapné
Sömnapné kan öka risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Nytt hjälpmedel mot snarkning och sömnapné

HälsaEfter det att Sven-Ingvar Lundahl drabbats av en hjärtinfarkt fick han veta att han hade allvarlig sömnapné. Läkarna rekommenderade flera olika hjälpmedel som skulle minska sömnapnén, men det slutade med att han själv utvecklade en egen produkt som motverkar både sömnapné och snarkning.

Snarkning och obstruktiv sömnapné, OSA, framkallas till stor del av samma orsaker. När de övre luftvägarna i halsen blockeras, skapas de kända snarkljuden och kroppen måste anstränga sig mer för att andas. Medan snarkning mest stör den drabbades och omgivningens sömn, kan den allvarligare sömnapnén öka risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Sömnapné

Sömnapné är ofrivilliga andningsuppehåll som sker när man sover. De beror på blockeringar i luftvägarna.

Ungefär 4% av alla män och 2% av alla kvinnor i Sverige lider av någon form av sömnapné.

Obehandlad sömnapné kan leda till högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, stroke och depression.

– Läkarna berättade att jag hade 25 procents andningsuppehåll, vilket är mycket. Jag fick testa både CPAP-mask och bettskena, men jag fortsatte ändå leta efter en enkel produkt som tog bort själva orsaken till varför jag inte kunde andas, säger Sven-Ingvar Lundahl, en av grundarna till Somnus.

Bättre att sova på sidan

Efter att ha närmare studerat resultaten från den sömnundersökning Sven-Ingvar gjorde, kunde han se att han både snarkade mer och hade fler andningsuppehåll när han sov på ryggen, i stället för på sidan.

Då Sven-Ingvar inte kunde hitta något hjälpmedel som skulle hindra honom från att sova på rygg, började han utveckla sin egen produkt. Han testade sig fram och gjorde flera olika prototyper. Slutligen hade han fått fram en produkt som efter en ny sömnundersökning visade sig få både snarkning och andningsuppehåll att försvinna helt.

Hindrar från att hamna på rygg

Somnus utformning hindrar personen som har den på sig att ligga på rygg, eftersom den trycker mot skulderbladet om man försöker vända sig till ryggen i sömnen. Undviker man att sova på rygg kan man i de flesta fall slippa både snarkningar och andningsuppehåll, eftersom det minskar trycket på luftvägarna.

Produkten består av en liten boll på en skena som sätts fast runt magen med ett elastiskt band. Oavsett vilken sida man vill sova på lägger sig den lilla bollen rätt då den faller ner mot sängen. Produkten är utvecklad på ett sådant sätt att den ska sitta på plats under hela natten.

Den enkla konstruktionen skiljer sig från till exempel de maskiner som annars kan vara ett alternativ för att motverka allvarliga andningsuppehåll. Somnus är enkel att ta på och av, och den kan också föras åt sidan om man vill vända sig eller de stunder man vill ligga på rygg för att exempelvis läsa en bok.

Kontakta din läkare

Get Somnus - snarkning
Somnus går att köpa direkt på internet.
Den grad av sömnapné du har avgör om Somnus ensam kan räcka för att minska eller helt ta bort dina andningsuppehåll. Lider du endast av snarkningar räcker troligtvis produkten för att behandla dem.

Om du har en mer allvarlig form av sömnapné bör du alltid kontakta din läkare och undersöka om Somnus skulle kunna vara ett alternativ eller något du kan kombinera din nuvarande behandlingsmetod med.

Somnus säljs direkt på internet där du enkelt kan beställa din egen produkt att testa hemma. Tycker du det är krångligt att betala med kort på internet, går det även bra att skicka din beställning via e-post.

Fram till och med den 11/5 kan du köpa din Somnus till kampanjpriset 199 kr, istället för det ordinarie priset 299 kr.

Besök www.getsomnus.se för mer information om hur du kan få hjälp med både snarkning och sömnapné. Där kan du även läsa mer om hur Somnus fungerar.

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se