Presenteras av Royal Greenland
Disko Bay-räkor - romansallad
Foto: Royal Greenland

Lyxig mingelmat till festen – utan bröd

För julens mingel och fester kommer frågan ofta upp om vad som ska serveras till fördrinken. Här kommer ett recept som är helt utan bröd och går supersnabbt att fixa.

När det gäller mingelmat, oavsett om det handlar om klassiska snittar, moderna minipizzor eller kryddiga tortilllas så finns det för många värdar och värdinnor ett stort problem – bröd. Idag är det många som undviker bröd eller till och med är glutenintoleranta.

Ett fantastiskt lätt sätt att komma runt hela problematiken är att servera förrätten på ett krispigt salladsblad. Som det här tipset från Royal Greenland med peppriga räkor och örter på en bädd av romansallad.

Disko Bay Räkor i romansallad med pepparrot och krasse

4 pers.

Tillagningstid: 20 min.

  • 300 g Disko Bay Räkor
  • 1 romansalladshuvud
  • 1 färsk pepparrot
  • 1 knippe krasse
  • 1 knippe blomsterkrasse
  • 1 knippe röd harsyra
  • 2 dl crème fraîche 38%
  • 1 citron
  • Dill
  • Salt och peppar

Vispa crème fraîche med massor av riven pepparrot, rivet citronskal, salt och peppar till en luftig konsistens. Lägg pepparrotskrämen i romansalladsbladen och fyll på med räkor. Riv lite mer pepparrot över och dekorera med de aromatiska örterna.

Till receptet använder man med fördel Royal Greenlands ishavsräkor från Diskobukten utanför Grönland som har fått mogna på naturlig väg i 6-7 år i det kalla vattnet utanför Grönlands kust. Då blir de extra smakrika vilket passar bra till den kryddiga pepparroten och de fräscha örterna.

Om man använder räkor är det viktigt att köpa räkor som fiskats på ett hållbart sätt så att även kommande generationer får tillgång till havets läckerheter. Ett enkelt sätt att veta att man väljer rätt är att hålla koll så att de är MSC-märkta, vilket dessa räkor självklart är.

royalgreenland.se hittar du det här och många andra smaskiga recept på både förrätter och huvudrätter med havet som inspiration.