Presenteras av Joya
Joya - sko & hälsa
" Syftet med Joya är att vi vill få människor att återupptäcka glädjen i att röra på sig."

Joya-skon ger kroppen rätt rörelsemönster

Idag går många av oss i platta skor på hårda underlag vilket hindrar kroppen från att röra sig naturligt. Det kan leda till problem och smärtor i hela kroppen, men nu finns en sko som är till för att rätta till rörelsemönstret för foten.

Joya logo

När man går i platta skor utan stöd hämmar man kroppens naturliga rörelsemönster. Både äldre och yngre lider idag av problem med knän, ländrygg och axlar vilket ofta beror på att fötterna inte kan röra sig på rätt sätt. Vi har pratat med Rickard Zaxin, produktspecialist på Brands In Sweden AB som säljer och marknadsför Joya skor, som menar att våra kroppar inte är skapta för de skor eller underlag som vi går på idag.

– Om man jämför vilket man mår bäst av, en promenad i skogen eller i stan, så förstår många direkt vilken skillnad underlaget gör. Vi är skapta för att naturen ska dämpa steget och skapa en instabil och orytmisk rörelse som får musklerna att arbeta, berättar Rickard.

Rätt isättning och dämpning

Joya - sko
Skon Dubai från Joya.

För att komma tillrätta med problemet med fel rörelsemönster utvecklades skon Joya. Med en tjock sula dämpar skon stöten från det hårda underlaget och fördelar energin under hela fotsulan, istället för att hälen får ta hela smällen.

Då skosulan även är rundad under hälen främjar den att foten ska röra sig rätt genom hela steget. Med en Joya-sko på foten rullar man över på utsidan av foten, för att sedan avsluta steget med stortån som sista isättning innan foten lämnar marken.

– Om man kan få till rätt rörelsemönster för foten tillsammans med dämpning får såväl foten och knät chansen att röra sig rätt. Då får man också en korrekt rörelse i bäckenet vilket innebär att ryggen får röra sig rätt eftersom kotpelaren inte behöver vridas fel, säger Rickard.

Många märker skillnad direkt

Joya-skon formar sig efter foten vilket hårda och platta skor inte kan göra. I stället för att få foten att passa i skon gör Joya tvärtom, och anpassar sig till fotens form.

– Vi har många exempel på kunder som gått i ett par Joya-skor en kort stund, och kommer tillbaka och känner skillnad direkt i hela kroppen. När det blir en skillnad i steget fortplantar sig rörelsemönstret i hela kroppen, berättar Rickard.

Utvecklad i Schweiz

Joya är framtagen i Schweiz, ett land känt för innovativa tekniska lösningar och uppfinningar. Grundaren till Joya var även med och tog fram MBT-skon, som baserats på otaliga studier och forskning om människans rörelsemönster. Joya är en vidareutveckling av MBT-skon och är framtagen som nästa generations rullande skor.

– Syftet med Joya är att vi vill få människor att återupptäcka glädjen i att röra på sig. Med rätt förutsättningar ger man kroppen chansen att må bra och röra sig rätt, och på så sätt slippa onödiga komplikationer som kommer med fel skor och rörelser, säger Rickard.

www.joyaskor.se finns mer information om Joya och hur skorna kan hjälpa dig att hitta rätt rörelsemönster. Där hittar du även Joyas produktsortiment och kan söka efter din närmsta återförsäljare.