Livsnycklar - kris och stödsamtal
Görel driver företaget Livsnycklar, där hon erbjuder kris- och stödsamtal samt sorg- och förlustbearbetning.

Görel hjälper människor att bearbeta sorg

Psykisk hälsa”Måste man ha förlorat en nära anhörig för att uppleva sorg?” Denna fråga ställer Görel Enegren på sin sida.

Svaret är givetvis nej. Det finns så många olika sorters förluster i livet som vi kanske inte tänker på och som vi faktiskt känner sorg över. En sorg som – om den inte får bearbetas – kan ställa till det rejält för oss. För Görels del var det faktum att hon blev änka endast 44 år gammal det som skulle komma att bli en totalomvändning i livet. Hon började studera psykologi och driver idag företaget Livsnycklar, där hon erbjuder kris- och stödsamtal samt sorg- och förlustbearbetning.

Görels man fick cancer i bukspottskörteln 2004 och avled efter bara några månader vid 53 års ålder. Makarna hade ett gemensamt barn på tio år och varsitt äldre barn från tidigare äktenskap.

– Jag var väldigt stark under tiden min man var sjuk och vårdades hemma, men när han dog gick jag in i den berömda väggen. Efter att ha kämpat på under sjukdomstiden för att se till att hem och familj fungerade så kom smällen, berättar Görel och fortsätter:
– När jag började ta mig upp till ytan igen så kände jag att jag hade åldern och livserfarenheten inne för att kunna bidra med något och började plugga psykologi. Samtidigt började jag jobba med ett handlingsprogram i sorgbearbetning som är oerhört bra och effektivt.

Ett program för sorgbearbetning

Programmet för Sorgbearbetning™ har tagits fram av The Grief Recovery Institute i USA som har arbetat framgångsrikt med sörjande i över 30 år. Anders Magnusson, som startade Svenska Institutet för Sorgbearbetning 2001, har översatt boken som ingår i programmet. 2007 gick Görel både certifierings- och fördjupningskurs på institutet och började genast att hålla kurser, enskilt och i grupp. 2009 startade hon det egna företaget Livsnycklar.

– Jag brukar kalla det för ett omskolningsprogram. Det är ingen djuplodande analys, men det har en väldigt god terapeutisk verkan. Det handlar om att få formulera tankar och ord kring det som varit, och det som inte blev som vi tänkt oss det.

Myter om sorg

– Det finns mycket myter om sorg och många klyschor som vi har gjort till våra egna, till exempel ”Mister du en så står det tusen åter”, ”Var stark för andra” och ”Var inte ledsen”. Vi har inte fått något bra redskap med oss när det gäller att hantera sorg, säger Görel.

Görel har ett brett spektra av klienter, allt från människor med brustna relationer eller att de har blivit kränkta av vuxenvärlden som barn, till närståendes dödsfall.
– Det kan också vara förlusten av ett husdjur. För en människa som inte har ett så brett socialt kontaktnät kan förlusten av till exempel en hund bli oerhört förlamande, säger Görel.

Att möta andras sorg

Som kollega, vän eller medmänniska kanske vi också känner att vi saknar redskap att möta andras sorg.
– Många gånger är omgivningen väldigt rädda för att fråga en person som drabbats av en förlust hur han eller hon mår. Det finns en rädsla att få svaret att man inte mår bra och då känner den som ställt frågan ett ansvar att hjälpa eller fixa personens problem. Men man kan inte fixa någon annans problem utan det man kan göra är att vara en god lyssnare och finnas till hands, menar Görel.

Görel har fått mycket bra respons och goda vitsord av sina klienter som gått kurser hos Livsnycklar.
– Många känner en stor lättnad och kan gå vidare i livet. Vi som drabbats av sorg vet vad vi varit med om, men den här kursen omvandlar vetskapen till insikt och det är något man kan växa med, säger hon.
Läs mer om Görel Enegren och Livsnycklar på www.livsnycklar.se

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se