Good Days - rawfood och kostrådgivning
-Rawfood är ingen ny GI, LCF eller annan bantningsmetod; det är ett förhållningsätt för att få i sig så mycket vitaminer, mineraler och enzymer som möjligt.

Ät dig till bättre hälsa med rawfood

KostMånga strävar idag efter att äta nyttigare och leva efter en mer varierande kosthållning. Svenskar börjar ha ett mer kritiskt förhållningssätt gentemot matindustrin och ifrågasätter dess tillverkningsmetoder, ingrediensernas ursprung och tillsatser. En populär trend som bara växer är Rawfood, den naturligaste av alla dieter.

Bli en samlare

Rawfood är för människokroppen den mest naturliga av alla dieter och bygger på att äta frukt och grönsaker som de är menade, råa eller upphettade till max 42 grader. Innan människan behärskade elden så var skogarna, slätten och haven hennes enda källa till mat. Nötter, frukt, grönsaker och bär var samlarfolkens stora näringsinkomst, men det var svårt att skörda och kunde inte mätta större stammar. Idag ligger sällan närmsta matkedja långt bort med hela världens fauna som urval, men med det följer risker.

Dolda faror

Att färska grönsaker och frukter är nyttigt för din kropp är ingen nyhet och något man fått höra sedan barnsben. Men även här lurar faror som man sällan tänker på. I den tidigare säsongsbaserade grönsaksdisken ligger idag färgglada paprikor och glänser bredvid röda tomater året om.

Produkter som ter sig vara naturliga som grönsaker är i stor utsträckning odlade med hjälp av bekämpningsmedel och besprutas med konserverande kemikalier för att hålla sig fina under transporterna från fjärran länder. Bland de värsta bovarna är vindruvor och bananer som ofta bryter mot EU’s regler och kan i vissa fall vara rent giftiga att äta. Därför rekommenderas alltid ekologiska, närproducerade samt KRAV-märkta varor som inte utsatts för gifter eller onödiga tillsatser i läran om rawfood.

En närmre relation till matproducenterna

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson på Good Days

Camilla Jonsson, utbildad rawfoodinstruktör och grundare av företaget Good Days tröttnade på matfusket och hur stora företag utnyttjar konsumenternas okunskap om deras tillverkningsmetoder och framställning av mat.

Företaget Good Days blev resultatet som öppnar upp en värld av produkter och matvaror framställda på naturlig väg, fria från gifter och kemiska konserveringsmedel. Camilla brinner för läran om en bättre kosthållning och granskar noga sina leverantörer innan hon väljer att ta in dem i sitt sortiment.

-Rawfood är ingen ny GI, LCF eller annan bantningsmetod; det är ett förhållningsätt för att få i sig så mycket vitaminer, mineraler och enzymer som möjligt. Att man går ner i vikt och mår bättre är bara logiskt, berättar Camilla Jonsson, utbildad rawfoodinstruktör.

Ät dig frisk

Det är svårt att ta steget och börja äta en strikt rawfoodbaserad kost, men det är det väldigt få som gör. Camilla rekommenderar att stegvis byta ut exempelvis mellanmål och frukost mot frukt och grönt för att sedan testa att byta ut en hel måltid då och då. Måltiderna kan kompletteras med kött till en början, huvudsaken är att du får i dig mineralerna och enzymerna som råa grönsaker och frukter innehåller. Vid upphettning av mat slås nämligen cellerna sönder och näringsinnehållet minskar drastiskt. Rawfood är en oerhört fiberrik kosthållning som stimulerar tarm och magkanal och ger en lång mättnadskänsla.

-Får vi dessutom i oss bra mat går cellförnyelsen också fortare vilket också stärker immunförsvar och läker kroppen från skador och sjukdomar, avslutar Camilla med.

Good Days har en jordfast lagershop i Alingsås, men alla fantastiska varor hittar du också i webbutiken. Vill du också läsa mer om Rawfood och de träningsresor som företaget arrangerar så kan du göra det på www.gooddays.se