Innu-Science - bioteknologisk rengöring
Innu-Science produkter innehåller en bakterieflora som producerar enzymer och proteiner som tar bort smutsen både på ytan och nere i porerna.

Bakterier är framtidens rengöring

MiljöBakterier är för de flesta något negativt och något vi vill bli av med. Goda bakterier kan dock vara nyckel till en hållbar utveckling. En helt ny generation rengöringsmedel finns nu på marknaden som städar bättre utan några som helst kemikalier eller artificiellt framställda tillsatser.

Kemikalier används överallt i vårt samhälle och vår kemikalieanvändning har under de senaste 50 åren ökat från 10 till 400 miljoner ton årligen. Det har inte varit utan problem och varje år upptäcks konsekvenserna av vår överanvändning. Av de 3 800 kemikalier vi använder oss mest av i Europa känner vi bara till konsekvenserna för miljön och oss människor för ett hundratal av dessa. Varje år tas nya ämnen fram vilket gör listan ännu längre.

Vi har under lång tid fokuserat på att bli av med något som nu kan visa sig vara vår räddning, bakterier. Inom området bioteknik arbetas det med att använda olika typer av mikroorganismer till att framställa substanser och ämnen som vi kan ha nytta av. Det här är dock inget nytt. I tusentals år har vi använt bakterier inom tillverkning av livsmedel. Öl, vin, bröd och ost framställs alla genom att olika mikroorganismer blandas med andra ingredienser.

Ledande inom bioteknik för rengöring

Innu-Science är ett bioteknikföretag som startades 1992 i Kanada av forskarna Steve Teasdale och Daniel Couillard. Målet var att bli ledande inom bioteknologiska rengöringsprodukter för den professionella hygiensektorn.

Innu-Science Scandinavia startades av Joachim Åhlander och var först ut på den svenska marknaden 2010 med bakteriebaserade produkter för avloppsrengöring och för användning i reningsverk. Idag har företaget utökat sortimentet med en bred produktlinje av rengöringsprodukter för den professionella hygiensektorn.

Hur fungerar det?

Först och främst så är det viktigt att veta att man inte behöver ändra på hur man städar. Du kan fortsätta precis som tidigare men med bioteknik istället för kemikalier.

När du städar ett golv med traditionellt rengöringsmedel så får du bara med dig en del av smutsen. Kvar lämnas smuts i ytans porer och restkemikalier finns kvar på golvytan.

Innu-Science produkter innehåller en bakterieflora som producerar enzymer och proteiner som tar bort smutsen både på ytan och nere i porerna. Kvar lämnas goda bakterier som fortsätter att göra rent och tar bort dålig lukt. Alla bakterier som används i produkterna är helt ofarliga för både människor och miljön. De har tagits fram för att enbart bryta ner smuts, fett och dålig lukt.

-Att använda bioteknologisk rengöring är därför inte bara ett ställningstagande. Det blir renare och du kommer troligtvis även spara pengar. Visst kostar en flaska mer ibland ända upp till tre gånger så mycket men den räcker också fem gånger längre än vanlig kemikaliebaserad rengöring, säger Joachim Åhlander VD på Innu-Science Scandinavia.

Allergiska reaktioner försvann

Ett av alla nöjda kundföretag är Danielas Hem & Städservice som bytte till Innu-Science produkter efter att flera i personalen reagerat på kemikalierna som användes.

-Jag började leta efter mer naturliga rengöringsmedel när min personal fick allergiska problem. Redan efter två veckor försvann personalens problem, säger Daniela Suhrborg som driver Danielas Hem & Städservice.

Snart även till privatpersoner

Innu-Science Nu-Action
Nu-Action Grovrent
Innu-Science i Sverige säljer idag ca 250 ton bioteknologisk rengöring varje år vilket motsvarar nästan 1000 ton konventionell kemikaliebaserade rengöringsmedel. Idag arbetar företaget endast med försäljning via återförsäljare men kommer inom kort börja erbjuda privatpersoner att köpa produkterna via den egna webbutiken.

-Vi säljer idag inte direkt till konsumenter men intresset har varit stort och vi kommer under 2014 utöka vår marknad för att ge även privatpersoner chansen att göra ett aktivt val att ta bort kemikalier och ersätta det med bioteknik, säger Joachim.

Några av de största kunderna företagets återförsäljare arbetar mot är Systembolaget, Gröna Lund, Kolmårdens Djurpark och Skansen. Vill du veta mer om bioteknologisk rengöring och Innu-Science produkter så kan du läsa mer på www.innu-science.se

Redaktionen
redaktionen@temahalsa.se